Isi borang nikah download perak

Berikut adalah cara memohon dan mengisi borang kebenaran nikah online. Aug 24, 2016 menggunakan software adobe acrobat reader untuk mengisi borang yang dibuat dalam format pdf. Isi borang pink di paid kemudian sediakan bayaran lebih kurang rm26. Panduan ringkas mengisi borang kebenaran berkahwin online borang permohonan. Untuk borang pengesahan bermastautin ni, lepas dah siap isi, bawak pergi jumpa penghulu kampung. Contoh borang 2 d perempuan selepas semua borang telah siap diisi, perlulah dicetak dan dikepilkan bersama dengan beberapa dokumen yang wajib dikepilkan untuk mendapatkan cop sokongan di pejabat agama daerah hulu langat. Mulamula pergi pejabat agama dan minta borang permohonan nikah. Jul 23, 2019 isi permohonan kebenaran nikah secara online.

Pemohon bagi negeri sembilan, melaka, perlis, kedah, perak dan wilayah persekutuan kuala lumpur, putrajaya dan labuan. Diisi oleh salah seorang sama ada lelaki atau perempuan. Borang permohonan boleh diisi seawalawalnya 90 hari dari tarikh akad nikah atau selewatlewatnya 7 hari sebelum tarikh akad nikah. Permohonan online perlu diisi sekiranya lelaki dan perempuan bukan dari negeri yang menggunakan sppim tetapi tempat bernikah di negeri yang menggunakan sppim. Borang 2c ni perlukan maklumat pemohon perempuan dan lelaki, maklumat pernikahan macam tarikh nikah kita, dekat mana, masa bila dan sebagainya, maklumat wali serta maklumat saksi.

Di malaysia ni, ada banyak prosedur untuk mendapatkan kebenaran berkahwin. Sebelum tu nak remind you guys, sekiranya ada sebarang soalan yang tak clear. Prosedur mendirikan perkahwinan nikah di negeri perak darul. Masa akad nikah, tok kadi tok imam akan bagi surat nikah sementara. Jika anda raguragu dan memerlukan maklumat lanjut caracara mengisi borang permohonan kebenaran nikah online, pihak sppim telah menyediakan dokumen panduan untuk anda.

Ok untuk nak pastikan kita ikut prosidur isi borang nikah online yang betul boleh rujuk panduan ringkas bagi permohonan baru benar nikah online bno di sini panduan ringkas bno pdf boleh download dan print sebagai rujukan. Borang permohonan daftar nikah online sppim rungus. Kebenaran yang telah dikeluarkan oleh pejabat agama. Apr 16, 2014 borang kebenaran bernikah aku pun kawan aku yang ambilkan dekat pejabat agama taiping. Harus diingat terlebih dahulu, pastikan kita penuhi syarat.

Borang permohonan kebenaran nikah online 2020 seluruh. Melaka, perlis, kedah, perak dan wilayah persekutuan namun kemudahan ini akan terus diperluaskan bagi merangkumi negerinegeri lain di dalam masa yang. Sila muat turun borang yang tepat untuk dijadikan rujukan. Tapi disebabkan teringatkan janji dalam post lepas pasal prosedur nikah hari tu nk post pasal permohonan kad nikah negeri perak. Apa itu data terbuka data terbuka ialah data yang boleh digunakan secara bebas, boleh dikongsikan dan digunakan semula oleh rakyat, agensi kerajaan dan swasta untuk pelbagai tujuan. Apr 03, 2017 tetapi, jika salah seorang pasangan dari negeri lain contohnya saya dari sarawak, bakal suami johor, maka wajib lah saya buat jugak test ni disebabkan nanti pasangan saya memerlukan nombor rujukan borang hiv saya untuk di isi didalam borang nikah. Sediakan dan semak segala dokumen yang diperlukan berdasarkan checklist.

Lepas isi borang online, download dan cetak borang berserta checklist sekali. Seterusnya, bawa pulak borang ini kepada imam masjid kariah untuk akad nikah. Pengesahan penolong pendaftar ncr dapatkan pengesahan daripada penolong pendaftar nikah, cerai dan rujuk ncr di masjid kariah kawasan tempat tinggal. Marriage consent online application currently only covers applications made in negeri sembilan, melaka, perlis, kedah, perak and wilayah persekutuan but. Ok untuk nak pastikan kita ikut prosidur isi borang nikah online yang betul boleh rujuk panduan ringkas bagi permohonan baru benar nikah online bno di sini panduan ringkas bno pdf boleh download dan print sebagai.

Mykadbarulamapolistenterapassport, sila masukkan salah satu sahaja yang akan digunakan oleh anda untuk daftar masuk nanti. Sekiranya berlaku kehilangan atau kerosakan dokumen, pelanggan boleh mengemukakan permohonan salinan yang baru di pejabat agama islam di daerah perkahwinan tersebut. Tapi office aku block pulak website pejabat agama perak tu. Prosedur mendirikan perkahwinan nikah di negeri perak.

Download semua borang dan hantar ke pejabat agama islam daerah paid pastikan setiap dokumen mempunyai sekurangkurangnya 4 salinan. Dapatkan pengesahan daripada penolong pendaftar nikah, cerai dan rujuk ncr di masjid kariah kawasan tempat tinggal. May 04, 2016 isi permohonan kebenaran nikah secara online. Prosedur permohonan nikah selangor bagi lelaki dan perempuan. Oh ya, kita hanya boleh isi borang ni bermula dari 30 hari sebelum tarikh cadangan bernikah atau paling lewat, sekurangkurangnya dua minggu dari tarikh cadangan bernikah. Borang permohonan kebenaran nikah online 2020 seluruh negeri. Pemohon hendaklah seorang yang bermastautin minimum tiga 3 bulan di dalam negeri perak atau beralamat perak di dalam kad pengenalan. Jul 05, 2012 untuk borang 2c selagi maklumat tak lengkap, kita tak boleh simpan data.

Pelanggan mesti menyimpan dokumen tersebut di tempat selamat dan sesuai. Prosedur permohonan nikah negeri kedah tahun 2019 kad dansa. Perak islamic department kompleks islam darul ridzuan,jln panglima bukit gantang wahab,30000 ipoh, perak tel. Hiv test ujian hiv prosedur sebelum nikah kisah ku. Panduan lengkap ni disediakan untuk bakal pengantin khususnya yang ada plan nak kahwin dengan orang kedah. Jan 11, 2019 prosedur nikah perak sijil kursus pra perkahwinan. Cara memohon dan mengisi borang kebenaran nikah 2018 online. Jul 25, 2011 borang nikah bagi negeri perak perlu dibeli di manamana pejabat agama negeri perak dengan harga rm1 during office hour. Perak and wilayah persekutuan but this facility will be extended to include other states in the near future. Sebelum tu nak remind you guys, sekiranya ada sebarang soalan yang tak clear tentang proses2 ni, mohon tanya pejabat agama islam daerahpaid masing2. Feb 10, 2012 prosedur permohonan kebenaran berkahwin secara online negeri perak peraturan am. Setiap negeri ada sedikit perbezaan sebab prosedur permohonan. Borang yang dia kena isi ialah borang pengesahan bermastautin since ic dia negeri sembilan kan. Pasangan wajib semak maklumat dalam surat nikah sementara ini.

Borang 2cpermohonan kebenaran berkahwin perempuan 2. Isi semua borang di sistem encr setelah mendapat borang kebenaran berkahwin daripad pihak lelaki. Aug 19, 2018 panduan isi borang permohonan daftar nikah online. Dokumen yang saya sertakan dengan borang permohonan saya. Sini kami tunjukkan langkah betul untuk mengisi borang nikah. Untuk makluman semua, borang nikah negeri perak mmg slalu direvise. Borang pemakluman keputusan ujian saringan hiv nama bakal pengantin author. Untuk saksi, cukup ada nombor kad pengenalan, alamat dan nombor telefon. Lepas seminggu, pejabat agama akan bagi borang kebenaran nikah untuk pihak perempuan. Laman web sppim ni khas untuk semua pemohon daripada negeri sembilan, melaka, perlis, kedah, perak dan wilayah persekutuan. Potong manamana yang tidak berkenaan bagi yang bertanda. Sesalinan resit cukai tanah semasa yang disahkan oleh pentadbir tanah. May 18, 2019 okay dalam banyakbanyak prosedur nak kahwin, isi borang nikah adalah part paling penting sebab ni lah dokumen yang kita akan gunakan untuk dapatkan kebenaran kahwin dalam negeri masingmasing. Pastikan borangborang tersebut telah dicop rasmi dan disertakan tarikh sekali oleh penolong pendaftar nikah pegawai di pejabat agama islam daerah dan wali yang sah dan juga 2 orang saksi pemohon haruslah dibawa bersama juga.

Pemohon juga boleh pergi ke pejabat agama islam daerah jika penolong pendaftar nikah qariah sedang bercuti ketika itu. Isi borang nikah lelaki selangor online shuhaida saad borang yang telah di tandatangan haruslah di serahkan kepada pejabat agama islam negeri selangor untuk borang tadi akan di. Apr 15, 2017 setelah selesai isi borang 2c baru langkah seterusnya isi borang 2d tau. Nov 28, 2017 sppim, borang kebenaran nikah online 2020, borang permohonan kebenaran nikah online 2020, permohonan kebenaran nikah online, permohonan kebenaran kahwin 2020, cara mohon kebenaran nikah online, borang nikah perak 2020, borang nikah johor 2020, borang nikah kelantan 2020, borang nikah pahang 2020, borang nikah kedah 2020, borang nikah selangor 2020, borang nikah terengganu 2020. Cara daftar nikah di pejabat agama, panduan bagi pasangan. Disebabkan aku bermastautin di kelantan sejak 2006, maka tempat kahwin aku wajiblah kelantan. Nikah online bno di sini panduan ringkas bno pdf boleh download. Permohonan kebenaran berkahwin online pada masa ini hanya meliputi permohonan yang dibuat di negeri sembilan, melaka, perlis, kedah, perak dan. Kali ni nak share sikit caracara isi borang nikah bagi kome2 yang nak menikah tu. Borang permohonan kebenaran nikah online 2020 seluruh negeri berikut dikongsikan maklumat berkaitan aplikasi dan cara permohonan kebenaran berkahwin nikah 2020 secara online.

Mar 21, 2012 prosedur permohonan nikah perempuan 1. Perak, wilayah persekutuan, perlis, selangor dan melaka sahaja, bagi. Keduadua pemohon dari negeri yang menggunakan sppim iaitu negeri sembilan, melaka, perlis, kedah dan perak. Surat perakuan nikah adalah antara dokumen perkahwinan yang penting bagi individu yang telah berkahwin. Dec 20, 20 tunang zahida lahir dan membesar di negeri sembilan tetapi bekerja dan bermastautin di taiping, perak. Stakat ini this is the lastest version as per today. Anda boleh download panduan ini dalam bentuk pdf, cetak dan contohi caracara mengisi borang. Sedia maklum, permohonan kebenaran berkahwin online pada masa ini hanya meliputi permohonan yang dibuat di negeri negeri sembilan, melaka, perlis, kedah, perak dan wilayah persekutuan. Sistem pengurusan perkahwinan islam malaysia sppim. Cara isi borang nikah online berikut adalah cara memohon dan mengisi borang kebenaran nikah online benar nikah online bno, melalui sistem pengurusan perkahwinan islam malaysia sppim, kalau tak silap sistem sppim ni di bawah jakim.

665 1480 1340 33 1106 1464 240 1034 1505 905 577 1165 1310 212 1289 771 617 334 934 1208 1594 1110 1580 1404 1058 246 438 756 1561 445 918 968 1034 1029 1568 1428 315 764 915 1313 1161 945 840 689